Ciorba taraneasca
1/2 kg carne de vita
1-2 cepe
2 morcovi
1 fir praz
1 pastarnac
1 radacina de patrunjel
1/2 telina
2 cartofi
2 rosii
1/2 lingura bulion
2 l apa
sare
patrunjel
leustean
1/2 l zeama de varza
2 linguri orez
Se spala carnea, se taie in bucati potrivite si se aseaza intr-o oala cu apa si sare, la foc. Cand incepe sa clocotesca, se scoate spuma de mai multe ori, pana cand nu se mai formeaza, apoi se adauga o parte de sare. Se curata zarzavatul, se spala si se taie marunt sau se rade pe razatoare, dupa care se introduce in ciorba. Cand carnea si zarzavatul sant aproape fierte, se adauga orezul, ales si spalat. Rosiile, curatate de pielita, de samburi si taiate felii, se adauga ceva mai tarziu. In lipsa rosiilor, se pune bulionul dizolvat intr-o lingura de supa. Se lasa sa mai fiarba 10-15 minute. Separat, se fierbe intr-un vas zeama de varza si, cand clocoteste, se toarna prin strecuratoare in oala cu ciorba. Dupa ce ciorba a mai dat cateva clocote, se potriveste de sare si de acreala, mai adaugand daca este necesar zeama sau sare de lamaie dizolvata in apa. Cand este gata, se adauga frunzele de patrunjel si de marar tocate marunt.